مصطفی کواکبیان در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر، لایحه بودجه 89 را دارای حدود 8 ایراد اساسی خواند و ابراز امیدواری کرد در جریان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق اشکالات لایحه مرتفع گردد.
بودجه 89 کاملا انبساطی است
وی ادامه داد: بزرگترین ایراد بودجه 89 این است که بودجه کاملا انبساطی بسته شده است. البته اگر افزایش بودجه با درنظر گرفتن درآمدهای واقعی و توان اقتصادی همراه باشد اشکالی ندارد اما ما شاهد این هستیم که همواره با کسری بودجه مواجه ایم و این کسری بودجه هم اکنون در لایه های پنهان بودجه نهفته شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: این افزایش بودجه با عنایت به کسری بودجه ای که وجود دارد توجیه منطقی ندارد. همچنین دولت رقمی برای فروش ارواق مشارکت در نظر گرفته که معلوم نیست چقدر واقعی است و این درآمد استحصال شود.
کواکبیان افزود: مورد دیگر اصرار دولت در درآمد 40 هزار میلیارد تومانی از هدفمند کردن یارانه ها است که این برخلاف قانون مصوب مجلس است. ما در لایحه هدفمند کردن یارانه ها سقف 10 تا 20 هزاز میلیارد را برای درآمد هدفمندکردن یارانه ها درنظر گرفتیم که در سال اول شوک تورمی ایجاد نشود که مردم نتوانند تحمل کنند.
ایراد در صندوق توسعه ملی
کواکبیان درادامه گفت: تصمیم دولت درخصوص صندوق توسعه ملی نیز ایراد دیگر این لایحه است. بخشی از درآمد صندوق توسعه ملی جزو مجموعه درآمدها دیده شده است درحالی که نه برنامه پنجم توسعه تصویب شده و نه صندوقی که در این برنامه پیش بینی شده است به تصویب رسیده و نه قرار است که از اندوخته درون این صندوق برداشت شود اما دولت در تنظیم بودجه سهمی از این صندوق برای خود در نظر گرفته است که ایراد اساسی دارد.
وی خاطرنشان کرد: بودجه عمرانی در این لایحه به قدری افزایش داده شده که از هم اکنون پیش بینی می شود که این مبلغ جذب نخواهد شد. معمولا به این صورت است که دولت در پایان سال به دلیل اینکه نمی تواند این حجم را جذب کند و مشکلاتی در عرصه اجرا خواهد داشت با ارائه لایحه ای بودجه عمرانی را به بودجه جاری منتقل می کند.
تعیین قیمت 65 دلاری نفت ذخیره ارزی را خالی می کند
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تعیین قیمت 65 دلار برای هر بشکه نفت را غیر واقعی خواند وگفت: ممکن است در شرایط کنونی تعیین این قیمت درست باشد اما ریسک پذیری آن زیاد است و هیچ اشکالی ندارد که ما قیمت هر بشکه نفت را در حد 40 دلار تعیین کنیم زیرا در این صورت اگر افزایش ذخایر ارزی داشتیم این اضافه درآمد به صندوق توسعه ملی برود نه اینکه نفت را 65 دلار در نظر بگیریم که احتمالا عدم تحقق آن هم وجود داشته باشد.
وی درادامه گفت: این یعنی باید در یک سال همه دلارهای نفتی را خرج کنیم که این هم با سازوکار اقتصادی منافات دارد و ما دیگر ذخیره ارزی نخواهیم داشت.
کواکبیان گفت: با توجه به اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها قطعا باید پیش بینی های لازم برای جلوگیری از تورم داشته باشیم اما در لایحه بودجه ای که به مجلس ارائه شده است این نگرانی به صورت جدی مطرح است که ما تورم بالای 40 درصد را تجربه کنیم و دولت برای این موضوع باید سازوکار ویژه ای داشته باشد که در لایحه بودجه پیش بینی نشده است.
وی ادامه داد: موضوع دیگر این است که در این لایحه اصلا اشاره ای برای رفع بیکاری و اشتغال زایی نشده است.
بودجه رقمی برای توسعه سیاسی ندارد
نماینده سمنان همچنین اظهار داشت: در بحث توسعه سیاسی نیز مشخص نیست اهداف این لایحه در راستای کدام برنامه توسعه سیاسی است؟ در دوره دولت نهم یارانه احزاب به کلی قطع شد و در اولین لایحه بودجه دولت دهم نیز این مسئله تکرار شده است و هیچ رقمی برای توسعه سیاسی در کشور لحاظ نشده است.
این استاد دانشگاه یادآور شد: کمیسیون امور داخلی و شوراها دربخش مربوط به وزارت کشور پیشنهاد کرده است که رقمی معادل 5 میلیارد تومان برای یارانه احزاب درنظر گرفته شود تا ما ابزار توسعه سیاسی در کشور را که از جمله آن احزاب سیاسی هستند را مورد حمایت قرار دهیم.
ممکن است افزایش حقوق کارمندان بسیار کم باشد
کواکبیان خاطرنشان کرد: در لایحه بودجه 89 اختیار افزایش ضریب حقوق کارمندان دولت به دولت واگذار شده است درحالی که ما در لایحه هدفمند سازی یارانه ها تاکید کردیم علاوه بر افزایش سنواتی، یک افزایش ناشی از بالا رفتن تورم قیمت ها در حقوق کارمندان دیده شود. دولت در این لایحه اختیار افزایش سنوات را به عهده خود گذاشته و ممکن است این میزان بسیار کم باشد .
این نماینده مجلس تاکید کرد: به عبارت ساده تر با توجه به برخی ایرادات ذکر شده دولت می خواهد با گنجاندن مواردی در لایحه بودجه به اهدافی که از تصویب قانون هدفمند کردن یارانه ها نرسید، برسد و این نکته بسیار مهمی است که کمیسیون تلفیق باید به آن توجه ویژه داشته باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس تصریح کرد: اینکه آقای رئیس جمهور می فرماید ارقام هدفمند سازی یارانه ها در لایحه بودجه 89 بین مجلس و دولت مورد توافق قرار گرفته است، ما بی خبریم. نمی دانیم این توافق نانوشته کجا انجام شده است. مطمئنا در صحن علنی مجلس چنین بحثی و توافقی مطرح نخواهد بود و بنده باورم این است که به دلیل همان شوک اقتصادی که اجرای این قانون برای مردم خواهد داشت نمایندگان مردم راضی نخواهند شد که حجم فشار بر مردم خصوصا طبقات ضعیف جامعه در سال اول هدفمند سازی یارانه ها به حدی باشد که مردم را از اجرای این قانون بیزار کند.
کواکبیان گفت: دولت در عمل می خواهد این قانون را در کمتر از 5 سال که مصوب مجلس است اجرایی کند زیرا تعیین سقف درآمدی 40 هزار میلیارد از هدفمند کردن یارانه ها یعنی اجرای 40 درصد از این قانون در سال اول، درحالی که ما اجرای 20 درصدی را در مصوبه خود خواستار بودیم.
این استاد دانشگاه ابراز امیدواری کرد کمیسیون تلفیق مجلس به طور دقیق اشکالات موجود در لایحه بودجه 89 را مورد توجه قرار دهد.
کواکبیان گفت: در صورتی که این لایحه با مشکلات موجود به صحن علنی مجلس بیاید موجب چالش جدی در مجلس خواهد شد.
نظر شما